Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
  • Ułatwienia dla niedowidzacych

Powiększanie treści

W prawym rogu na podstronach znajdziesz znak:
"+" powiększania czcionki, 
"-" pomniejszenia czcionki,
"=" powrót do wielkości standardowej.

Słuchaj treści na naszej stronie

Zaznacz myszką wybrany tekst i kliknij ikonkę głośnika.
(Opcja niedostępna na urządzeniach mobilnych).

KONKURS KULINARNY :SMACZNIE I TRADYCYJNIE NA KASZUBSKIEJ DRODZE"

Wielkość tekstu:
Wszystkich chętnych zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym pn. "Smacznie  i tradycyjnie na kaszubskiej drodze". Celem konkursu jest znalezienie tradycyjnych potraw lokalnych, które mogłyby się stać wizytówką obszaru LGD "Kaszubska Droga"
 
1. Organizator:
Kaszubskie Towarzystwo Sportowo-Kulturalne    

3. Przedmiot konkursu:
W konkursie ocenie podlegać będzie:
  • potrawa  wytwarzana na małą skalę, tradycyjnymi metodami,
  • pomysł,
  • walory smakowe,
  • sposób podania na stół.
4. Zasady udziału w konkursie:
  • Konkurs skierowany jest do osób/podmiotów działających na terenie gmin: Linia, Luzino, Łęczyce, Szemud, obszaru LGD „Kaszubska Droga”,
  • By wziąć udział w konkursie należy wypełnić docxKartę Konkursową.  Obowiązkowe jest wcześniejsze zgłoszenie przepisu i opis przygotowania potraw lub potrawy do dnia 16 marca 2019 roku na adres: Kaszubskie Towarzystwo Sportowo – Kulturalne, ul. Mickiewicza 22, 84-242 Luzino lub pocztą elektroniczną na adres: p.radecki@gosrit.luzino.pl
  • Każda osoba/podmiot  może zgłosić nie więcej niż po jednej potrawie.
5. Miejsce przeprowadzenia konkursu: Konkurs zostanie przeprowadzony podczas Kaszubskiej Gali Kulinarnej w Luzinie
6.  Termin przeprowadzenia konkursu – 07.04.2019 r.
7.  Przewidywany czas trwania:  6 godziny (12.00 – 18.00)
8.  Przebieg konkursu:
  • konkurs będzie przebiegał jednoetapowo, ma na celu wyłonienie 3 najlepszych potraw lokalnych
  • prezentowanie potraw odbywać się będzie w wyznaczonym miejscu (pomieszczeniu), w których ma być także przeprowadzona degustacja dla jury złożonego z ekspertów z  lokalnej branży gastronomicznej.
9. Trzy wybrane przez Organizatora potrawy będą przygotowane przez uczestników podczas Kaszubskiej Gali Kulinarnej (mogą być częściowo przygotowane wcześniej lub w całości mogą być przygotowane na miejscu). Warunkiem przygotowania potrawy jest wyrażenie na to zgody na Karcie Konkursowej.
10. Konkurs rozstrzygnie Jury powołane przez organizatora, które po degustacji oraz zapoznaniu się z Kartą Konkursową danej potrawy przyzna I, II i III miejsce oraz wyróżnienia.
 
Ocenie podlegać będzie:
  • nazwa,
  • smak,
  • wygląd,
  • sposób podania potrawy,
  • oryginalny przepis;
Wszystkie koszty związane z udziałem w konkursie w całości pokrywa  uczestnik.
 
11. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymają pamiątkowe podziękowania i nagrody za uczestnictwo w formie bonów towarowych.
Przepisy na przygotowanie potraw, ich nazwy i kolorowe zdjęcia prezentowanych potraw podczas Kaszubskiej Gali Kulinarnej zostaną umieszczone w przeznaczonej na to książce kulinarnej.
12. Inne:
  • Organizator zastrzega sobie prawo do dokonanie zmian w Regulaminie Konkursu,
  • dodatkowe informacje można uzyskać pod nr tel. 668 521 941.        
13. Konkurs jest organizowany w ramach operacji pt. „Smacznie i tradycyjnie na kaszubskiej drodze, czyli promocja produktu lokalnego obszaru LGD „Kaszubska Droga” poprzez organizację konkursu i gali kulinarnej, wydanie książki kulinarnej oraz udział w Jarmarku Dominikańskim” współfinansowanej ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-20120
 
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech